Festival Trends

We zitten midden in het festival seizoen! Daarom bespreken we graag met jou de trends die we voorbij zien komen, van duurzame festivals tot het gebruik van artificial intelligence. Welke trends zijn een succes en welke zullen we niet meer terug zien het komende seizoen?

Aan het begin van het festival seizoen worden vele voorspellingen gedaan over trends en ontwikkelingen binnen de festival wereld. Een paar van deze ontwikkelingen zien wij ook daadwerkelijk terug op de vele festivals waar wij staan.

Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen

De 3 P’s van maatschappelijk verantwoord ondernemen zullen je wellicht bekend in de oren klinken: people, planet en profit. De laatste jaren zien we een 4e P langskomen: purpose. Steeds meer festivals dienen een maatschappelijk doel en dragen bij aan een betere wereld. De doelgroep op deze festivals is zeer maatschappelijk betrokken en moedigt deze ontwikkeling aan. Een voorbeeld van deze ontwikkeling is het gebruik van recyclebaar materiaal, tegengaan van verspilling en gebruik van milieuvriendelijke locaties.

Innovatie

Net als bedrijven in andere segmenten, moeten ook festivals blijven innoveren om relevant te blijven. Een noordelijk initiatief om festivals als lab te gebruiken voor de innovatie van producten en diensten, genaamd Innofest, is hier een goed voorbeeld van. Onder andere de Zwarte Cross is hier onderdeel van en zal vanaf 2019 de mogelijkheid bieden aan ondernemers om prototypes te testen. Deze prototypes variëren van duurzame verpakkingen, energieopslag in water tot aan het gebruik van insecten als festival voedsel.

Facial recognition

Een trend waar velen blij mee gaan zijn en waarvan we ook zeker hopen dat dit het komende seizoen verder wordt doorgevoerd is facial recognition. Vooral bij het inchecken van gasten is dit een welkome toevoeging, aangezien het de lengte van de rijen aanzienlijk vermindert. Volgens onderzoek scheelt inchecken met gezichtsherkenning gemiddeld negen seconden per persoon. Wel moet er rekening worden gehouden met de AVG en van te voren aan de festivalbezoeker toestemming worden gevraagd.

Wij zijn erg benieuwd welke nieuwe trends we in het seizoen 2020 gaan zien. Heb jij ideeën of ontwikkelingen om het festivalplezier nog groter te maken? We horen het graag!← Alle blogs